Την συγκεκριμένη συνταγή την είδαμε στην εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη, "Chef στον αέρα", και μας άρεσε πολύ γιατί είναι ένας πολύ ωραίος και απλός τρόπος να φάμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά, κάνοντας μια παραλλαγή στο κλασσικό "καλοκαιρινό" μπριάμ με τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (που δεν είναι και η εποχή τους άλλωστε τώρα).
Το καλύτερο με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν είναι απόλυτη. Δεν σας αρέσει για παράδειγμα το κουνουπίδι; Βγάλτε το. Βάλτε ένα άλλο λαχανικό, κάντε ό,τι σας αρέσει.
Εγώ διάλεξα διάφορα φθινοπωρινά-χειμερινά λαχανικά και έκανα τη συνταγή προσθέτοντας 1-2 λαχανικά και βάζοντας τα μπαχαρικά που μου αρέσουν εμένα περισσότερο. Οπότε έχουμε και λέμε:
Αφού λοιπόν καθαρίσετε και κόψετε όλα τα λαχανικά σε μέγεθος μπουκιάς, περνάμε στο ζουμί της υπόθεσης.Θα μπορούσατε να τα ρίξετε όλα στο ταψί με λίγη σάλτσα τομάτα και κατευθείαν στο φούρνο. Εμείς όμως κάναμε κάτι άλλο. Τα σωτάραμε πρώτα.
Στο ίδιο τηγάνι, όχι όμως όλα μαζί γιατί και δεν θα μπορούμε να τα ανακατέψουμε και θα μας πάρει περισσότερη ώρα.
Στην εκπομπή έκαναν κι ένα ωραίο κόλπο: στην πρώτη παρτίδα σωταρίσματος έβαλαν και λίγο μπέικον.(αχά)
Ξεκίνησα λοιπόν και σωτάρισα μπέικον μαζι με το κρεμμύδι και το πράσο σε λίγο λάδι. Μόλις μαλάκωσαν λίγο τα έριξα στο ταψί.
Μετά σωτάρισα τις πατάτες μαζί με τα καρότα. Αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι και στο ταψί κι αυτά.
Τελευταία σωτάρισα την κολοκύθα και την γλυκοπατάτα. Εδώ εκτός από αλάτι και πιπέρι έβαλα και μοσχοκάρυδο και λίγο κύμινο(τους πάει πολύ).
΄Εριξα κι αυτά στο ταψί και από πάνω προσέθεσα σε μπουκετάκια το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Αλατοπίπερο και πάλι, λίγη σάλτσα τομάτας σε διάφορα σημεία και ανακάτεψα πολύ καλά τα υλικά μέσα στο ταψί.
Ρίχνω και τον ζωμό, καλύπτω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180-200 βαθμούς για 40' με 1 ώρα το πολύ μέχρι να μαλακώσουν τα σκληρά λαχανικά (κυρίως οι πατάτες και τα καρότα). Ξεσκεπάζω και ψήνω για λίγο ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Το καλύτερο με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν είναι απόλυτη. Δεν σας αρέσει για παράδειγμα το κουνουπίδι; Βγάλτε το. Βάλτε ένα άλλο λαχανικό, κάντε ό,τι σας αρέσει.
Εγώ διάλεξα διάφορα φθινοπωρινά-χειμερινά λαχανικά και έκανα τη συνταγή προσθέτοντας 1-2 λαχανικά και βάζοντας τα μπαχαρικά που μου αρέσουν εμένα περισσότερο. Οπότε έχουμε και λέμε:
- κρεμμύδι
- πράσο
- καρότα
- πατάτες
- γλυκοπατάτα
- κολοκύθα(έβαλα τη μισή)
- μπρόκολο
- κουνουπίδι
- 3-4 φέτες μπέικον
- λίγη σάλτσα τομάτας
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας ή λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο, θυμάρι ή ό,τι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.
Αφού λοιπόν καθαρίσετε και κόψετε όλα τα λαχανικά σε μέγεθος μπουκιάς, περνάμε στο ζουμί της υπόθεσης.Θα μπορούσατε να τα ρίξετε όλα στο ταψί με λίγη σάλτσα τομάτα και κατευθείαν στο φούρνο. Εμείς όμως κάναμε κάτι άλλο. Τα σωτάραμε πρώτα.
Στο ίδιο τηγάνι, όχι όμως όλα μαζί γιατί και δεν θα μπορούμε να τα ανακατέψουμε και θα μας πάρει περισσότερη ώρα.
Στην εκπομπή έκαναν κι ένα ωραίο κόλπο: στην πρώτη παρτίδα σωταρίσματος έβαλαν και λίγο μπέικον.(αχά)
Ξεκίνησα λοιπόν και σωτάρισα μπέικον μαζι με το κρεμμύδι και το πράσο σε λίγο λάδι. Μόλις μαλάκωσαν λίγο τα έριξα στο ταψί.
Μετά σωτάρισα τις πατάτες μαζί με τα καρότα. Αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι και στο ταψί κι αυτά.
Τελευταία σωτάρισα την κολοκύθα και την γλυκοπατάτα. Εδώ εκτός από αλάτι και πιπέρι έβαλα και μοσχοκάρυδο και λίγο κύμινο(τους πάει πολύ).
΄Εριξα κι αυτά στο ταψί και από πάνω προσέθεσα σε μπουκετάκια το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Αλατοπίπερο και πάλι, λίγη σάλτσα τομάτας σε διάφορα σημεία και ανακάτεψα πολύ καλά τα υλικά μέσα στο ταψί.
Ρίχνω και τον ζωμό, καλύπτω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180-200 βαθμούς για 40' με 1 ώρα το πολύ μέχρι να μαλακώσουν τα σκληρά λαχανικά (κυρίως οι πατάτες και τα καρότα). Ξεσκεπάζω και ψήνω για λίγο ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου