Σήμερα θα σας δώσω τη δική μου συνταγή για πίτσα, όπως ακριβώς τη φτιάχνω σπίτι μου. Θα σας πάρει το πολύ 5 λεπτά το ζύμωμα, και η γεύση της είναι σίγουρα καλύτερη από τις έτοιμες. Το καλό είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε μια δόση ζύμης όποτε θέλετε και να την διατηρήσετε στο ψυγείο (για 3 μέρες περίπου) ή στην κατάψυξη (για 3 μήνες) τυλιγμένη σε μεμβράνη. Θα έχετε έτοιμη ζύμη όποτε θέλετε (ακόμα κι από την κατάψυξη ξεπαγώνει πολύ γρηγορα,σε καμιά ώρα) και το κυριότερο, όσο μένει στο ψυγείο ή την κατάψυξη, γίνεται καλύτερη, με περισσότερες φουσκάλες και πιο τραγανή.
Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
-ένα μεγαλούτσικο μπολ (να είμαστε άνετοι χωρίς να πέφτει το αλεύρι απ'έξω)
-ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό (δεν έχει σημασία το μέγεθος του φλυτζανιού)
-ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
-αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1/2 κιλό)
-ελαιόλαδο
-αλάτι (1-2 κουταλιές της σούπας)
-ζάχαρη(1 κουταλιά της σούπας)
Βάζετε στο μπολ το νερό,τη μαγιά,τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με το χέρι σας. (Άμα θέλετε βάλτε γάντια).
Βάλτε λίγο αλεύρι να γίνει σαν χυλός και ρίξτε τώρα το αλάτι. Μη φοβηθείτε να βάλετε αρκετό γιατί αλλιώς θα γίνει άνοστη η ζύμη.
Ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτετε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχετε μια αρκετά μαλακή ζύμη που να μην πολυκολλάει στα χέρια (εδώ μου κολλάει ακόμα όπως βλέπετε οπότε προσθέτω σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Αν η ζύμη γίνει σφιχτή δεν θα φουσκώσει πολύ και δεν θα είναι αφράτη όταν ψηθεί.
Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη με μια πετσέτα για καμιά ώρα να φουσκώσει.Την ξεφουσκώνουμε και λογικά θα κολλάει λίγο στα χέρια μας οπότε χρησιμοποιούμε λίγο αλευράκι.
Το ζυμάρι αυτό μπορούμε να το χωρίσουμε στα 2 ή και στα 3, αναλόγως το πόσο λεπτή ή χοντρή θέλετε την πίτσα σας και σε τι μέγεθος. Εδώ χρησιμοποίησα όλη τη δόση σε ταψί διαμέτρου 38 εκ. και βγήκε λίγο πιο χοντρή η ζύμη. Διατηρείται όπως είπαμε σε μεμβράνη για 3 μέρες στο ψυγείο(θα φουσκώσει κι άλλο εκεί) ή 3 μήνες στη κατάψυξη.
Για το ψήσιμο ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ή στον πάγκο που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι (πιο τραγανό αποτέλεσμα).
Λεπτή ή πιο χοντρή ανάλογα με τα γούστα σας. Μια ωραία σάλτσα τομάτας για βάση, (όπως την τομάτα στον τρίφτη από την Ομοσπονδία) και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Ψήνετε στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου σας, αφού τον έχετε προθερμάνει. Εγώ προσωπικά ψήνω λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου. Μπορείτε να ψήσετε απευθείας στη σχάρα πάνω σε λαδόκολλα ή και σε ταψί.
Θα χρειαστεί γύρω στα 10 λεπτά αν και ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, μπορεί να σας πάρει λιγότερο ή περισσότερο. Μόλις πάρει το χρώμα που θέλετε η ζύμη, τη βγάζετε από τον φούρνο.
Μετά από μια δυο φορές θα πιάσετε το νόημα και θα την προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και αν έχετε απορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε!
Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
-ένα μεγαλούτσικο μπολ (να είμαστε άνετοι χωρίς να πέφτει το αλεύρι απ'έξω)
-ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό (δεν έχει σημασία το μέγεθος του φλυτζανιού)
-ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
-αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1/2 κιλό)
-ελαιόλαδο
-αλάτι (1-2 κουταλιές της σούπας)
-ζάχαρη(1 κουταλιά της σούπας)
Βάζετε στο μπολ το νερό,τη μαγιά,τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με το χέρι σας. (Άμα θέλετε βάλτε γάντια).
Βάλτε λίγο αλεύρι να γίνει σαν χυλός και ρίξτε τώρα το αλάτι. Μη φοβηθείτε να βάλετε αρκετό γιατί αλλιώς θα γίνει άνοστη η ζύμη.
Ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτετε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχετε μια αρκετά μαλακή ζύμη που να μην πολυκολλάει στα χέρια (εδώ μου κολλάει ακόμα όπως βλέπετε οπότε προσθέτω σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Αν η ζύμη γίνει σφιχτή δεν θα φουσκώσει πολύ και δεν θα είναι αφράτη όταν ψηθεί.
Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη με μια πετσέτα για καμιά ώρα να φουσκώσει.Την ξεφουσκώνουμε και λογικά θα κολλάει λίγο στα χέρια μας οπότε χρησιμοποιούμε λίγο αλευράκι.
Το ζυμάρι αυτό μπορούμε να το χωρίσουμε στα 2 ή και στα 3, αναλόγως το πόσο λεπτή ή χοντρή θέλετε την πίτσα σας και σε τι μέγεθος. Εδώ χρησιμοποίησα όλη τη δόση σε ταψί διαμέτρου 38 εκ. και βγήκε λίγο πιο χοντρή η ζύμη. Διατηρείται όπως είπαμε σε μεμβράνη για 3 μέρες στο ψυγείο(θα φουσκώσει κι άλλο εκεί) ή 3 μήνες στη κατάψυξη.
Για το ψήσιμο ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ή στον πάγκο που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι (πιο τραγανό αποτέλεσμα).
Λεπτή ή πιο χοντρή ανάλογα με τα γούστα σας. Μια ωραία σάλτσα τομάτας για βάση, (όπως την τομάτα στον τρίφτη από την Ομοσπονδία) και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Ψήνετε στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου σας, αφού τον έχετε προθερμάνει. Εγώ προσωπικά ψήνω λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου. Μπορείτε να ψήσετε απευθείας στη σχάρα πάνω σε λαδόκολλα ή και σε ταψί.
Θα χρειαστεί γύρω στα 10 λεπτά αν και ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, μπορεί να σας πάρει λιγότερο ή περισσότερο. Μόλις πάρει το χρώμα που θέλετε η ζύμη, τη βγάζετε από τον φούρνο.
Μετά από μια δυο φορές θα πιάσετε το νόημα και θα την προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και αν έχετε απορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου